Τα πρόσωπα της επόμενης δεκαετίας: Μπίλη Κωνσταντάρα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣ
Με αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το NouPou κοιτάζει πίσω, θυμάται, νοσταλγεί και καταγράφει όσα ξεχώρισε τα τελευταία δέκα χρόνια. Κοιτάζει όμως και μπροστά, στην επόμενη μέρα – γιατί όχι και στην επόμενη δεκαετία – των Νοτίων Προαστίων και παρουσιάζει τα πρόσωπα που θα τη διαμορφώσουν.
Το Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο έχει την καινοτομία καταγεγραμμένη στο DNA του. Με motto του «Επανασχεδιάζοντας την Εκπαίδευση», το ΔΕΣ αποτελεί πρότυπο δίγλωσσο, ελληνικό-αγγλικό σχολείο και βασίζεται στη βιωματική εμπειρία, το πείραμα και την ανακάλυψη για να κάνει τη μάθηση πραγματική διασκέδαση για τα παιδιά.
Τα σχολεία ΔΕΣ (παιδικός σταθμός με έδρα τη Βάρη, νηπιαγωγείο και δημοτικό στη Βάρκιζα) δεν αποτελούν συνέχεια ή κληροδότημα από προηγούμενες γενιές, αλλά προσωπική έμπνευση και φροντίδα της ιδρύτριάς τους, δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα. «Ονειρεύτηκα ένα σχολείο που διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο στην εκπαίδευση. Που θέτει όρια χωρίς να εξαντλεί τον αυταρχισμό, που αντιμετωπίζει τη γνώση και την ανάπτυξη με σεβασμό χωρίς να βαλτώνει σε παρωχημένες αξίες και μεθόδους και που, τέλος, θεραπεύει την παιδική ψυχή από την “αρρώστια” των αναχρονιστικών συστημάτων» λέει η ίδια.
Στα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον πρωταγωνιστεί η επέκταση του ΔΕΣ στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, αφού τον Σεπτέμβριο του 2024 πρόκειται να λειτουργήσει και το γυμνάσιο. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, παραφραζοντας το γνωστό ρητό του Ελύτη, η Δρ. Μπίλη Κωνσταντάρα αναφέρει:
Τόλμη να αλλάζεις, για να βελτιώνεσαι.
Ταλέντο να αναγνωριζεις, για να συναντάς τις ανάγκες.
Τέχνη να δημιουργείς, για να οδηγεις σε ανάταση ψυχής με το έργο σου.
Αν στα τρία Τ της επιτυχίας ο Ελύτης μιλούσε για το ΔΕΣ, δε θα μιλούσε για τύχη αλλά για τέχνη. Η επιτυχία απαιτεί κόπο και οραματισμό, το δε προϊόν της είναι καθετί το άριστο.